OM INTEGRATIONS PROJEKTET I NORDBORG

Fredag d.12 September var en dag som alle andre, stod op kl 12, og ville gå efter cigaretter i vores lokale supermarked, Jeg hedder Martin Zeissler, er 41 år og på overførselsindkomst.

Jeg smuttede forbi den lokale farvehandler, som jeg tit gjorde for lige at vende verdenssituationen.
Vi talte om vind og vejr, indtil han siger.

Har du hørt at vi skal huse 80 Syriske flygtninge?
Øh nej, hvor står det henne?
Ingen steder siger han, det er noget jeg har hørt i Sønderborg

Jeg undrer mig meget over hans udmelding, især den med at ingen ved at der kommer flygtninge til byen.
på vej hjem har jeg en masse tanker i hovedet om de flygtninge, kun negative vinkler bliver sat på.

Da jeg når hjem, sætter jeg mig ned og får sat ord på mine tanker, ord som terrorister, tyveknægte, voldtægtsforbrydere ryger igennem mit hoved, glemmer helt min normale positive tankegang.

En angst for det fremmede gør at jeg ikke kan fokusere, iøvrigt en naturlig process.
Da jeg ikke kan finde flere grimme ord, vender jeg Racist-hatten om, og prøver at tænke som realist.
Vi ved, selvom ingen har offentligjort det at de kommer, så hvorfor ikke prøve at få det bedste ud af det
Jo det må da absolut være løsningen på dette!!
I stedet for angst, så vende det til at prøve at forstå.


Men dette var så min holdning, hvordan vil resten af byens borgere reagere, når de fandt ud af at der ville komme 80 flygtninge til byen?
Jeg oprettede derfor en begivenhed på facebook som hed "Akut borgermøde i Nordborg", Datoen blev sat til 28 September, så jeg lige havde lidt tid til at planlægge det hele på.
I min beskrivelse stod der dette:

DETTE ER IKKE EN NEGATIV BEGIVENHED
LÆS NEDENSTÅENDE MED ÅBENT SIND !

80 unge fra syrien inlogeres på Th. Brorsensvej i den kommende tid...
Hvad er din holdning / mening om det?

Skal vi modtage dem med åbne arme, sørge for at de bliver integreret i vores lokalsamfund, så vi undgår kriminalitet? Eller skal vi holde øje med dem, og kaste os over dem ved det mindste fejltrin?
Det sidste skal vi undgå, de kommer til byen, så lad os vise dem at de er velkommen, det kan gøres ved at støtte og bakke op om dem, hjælpe dem på vej, så de ikke kommer til at kede sig, alle ved jo at kedsomhed kan skabe problemer

Hvad er grunden til at vi ikke har indkaldt til borgermøde om dette? Nordborg er blevet som en storby som Hamburg, hvor anonymiteten i byen er i højsædet.

Ingen gør noget mere, alle lader som ingenting. !

vi skal holde et møde !

Mit forslag kunne være at vi laver en streetwalker gruppe, som kan bakke op om vores tilflyttere , inden det ender som mange borgere frygter.

DEL DENNE BEGIVENHED, OG TILMELD DIG TIL BORGERMØDE

Martin Zeissler


Dette var min sidste dag som dovne Rob... (Nå nej Martin) den fredag....
Jeg skulle ha lavet en dagsorden, fundet folk til panelet, en ordstyrer, alt skulle organiseres, hvor mange ville dukke op?, hvor skulle det afholdes? og en masse andre ting.
Jeg startede med at ringe til vores lokale hotel i byen, det kostede 10.000 kr. for en aften, nå ja, det var lige lovlig meget i min verden, så jeg tog kontakt til Nordalshallen, som kunne gøre det for det halve... Hmm tjo, det gik da fremad, men stadig for dyrt.

Derefter kontaktede min gamle klasse kammerat mig, Michael Rabøl Jørgensen, som tilbød at vi kunne låne hans Bingohal i Nordborg helt gratis, Det gjorde mig glad, men pladsen bekymrede mig en smule.
Med hans tilbud i baghovedet smuttede jeg op på Nordalsskolen, som jeg vidste havde en multihal, som måske kunne lejes til formålet.
Og sørme om ikke vi fik lov til at låne den, HELT GRATIS, da lederen af skolen mente at det var et godt initiativ, og det ville de selvfølgelig gerne støtte op om.
I mange dage op til borgermødet føltes alt håbløst, men hver dag var der løsninger på alle de små opgaver der skulle ordnes, Tom Iwersen fra det lokale vagtfirma sagde ja til at stå vagt/brandvagt, Loo Nguyen, ejeren af vores vietnamesiske spisested lånte mig hans bil og en kæmpe trailer, så vi kunne flytte 400 stole fra vores lokale idrætshal til multihallen midt i byen.

Jo jo, nu skulle der lige findes et panel, så jeg kontaktede Ninna Svendsen, daværende leder af asylcenteret i Sønderborg, Jan Rytkjær Callesen fra Dansk Folkeparti, Lars Romsøe Grandt fra Venstre, Majed Selvstændig fra Sønderborg, Ahmad Joumma Bibliotekar fra Sønderborg, de to sidstnævnte besøgte asylcenteret dagen inden mødet og inviterede en læge og en ingeniør fra Syrien med til mødet.
Nu var panelet samlet, tænkte de kunne repræsentere alle vinkler. Jeg sad så en lille uge inden mødet og havde det hele på plads, der manglede selvfølgelig en ordstyrer, og planen var faktisk at jeg selv ville tage den rolle, men så alligevel ikke, da jeg hellere ville observere og selvfølgelig være upartisk i mødet.

I mellemtiden havde vores lokale præst Sophie Juel meldt sig på min facebook, hvor hun tilbød at være ordstyrer, og selvfølgelig skulle hun da have den post, jeg tænkte det kunne måske holde endnu mere ro i salen hø hø hø. (Amen)
Nu var alt på plads og jeg var klar til mødet.

Dagen kom, alt skulle sættes på plads, og gøres klar, jeg havde mit eget PA anlæg med, og lånte trådløse mikrofoner hos min vietnamesiske ven.Under min klargøring, ringede Tv-syd og meldte deres ankomst, så jeg tænkte YES, det giver go reklame det her, samtidig havde Radio Als bragt info om Borgermødet ugen op til. Jeg skyndte mig hjem og skrev om Tv-syd på min facebook væg, og håbede på at der ville komme nogle til mødet.
Da dørene gik op, sad vi, fra panelet på Asian Wok House, og drøftede mødets dagsorden.
Den så således ud:


Nordborg hallen
Luffes plads 2
6430 Nordborg

Program for Borgermøde

Udlændingestyrelsens Udslusningsprojekt Th. Brorsensvej
Søndag den 28. september 2014 kl. 19.00 - 21.00

Ordstyrer : Sophie Juel (Sognepræst)
Referent : Martin Zeissler (Initiativtager)

Panelet:
Jan Rytkjær Callesen (DF Nordborg)
Lars Romsøe Grandt (V Nordborg)
Ninna Svendsen (Leder, Asylcenter Sønderborg)
Majed (Selvstændig erhvervsdrivende Sønderborg)
Ahmad Juomma (Bibliotekar Sønderborg)
To Syriske flygninge, Asyl Center Sønderborg

 

Dagsorden:

Fra 19:00 - 19:55

 

 • Velkomst samt præsentation af panelet

 • Dialog imellem borgere og paneldeltagere
  Husk at stille korte spørgsmål,
  Tiden er kort, og der skal være plads til så mange som muligt


  (Derefter 10 min Pause)

  fra 20:05 - 21:00

 • Muligheder og løsninger på integration
  Paneldeltagere Ahmad og Majed fortæller kort om hvordan det kan lykkes at blive integreret i vores samfund.

 • Hvordan kan vi bedst tage imod tilflytterne i Nordborg
  forslag fra borgerne

 • Hvad kan udlændingestyrelsen gøre for at det bliver en succes?

   

 • Borgermødet afsluttes (Frivillige må gerne hjælpe med at sætte stole på plads :-)

  Håber vi får en saglig og informativ aften alle sammen, og at vi kan gå hjem med ro i sind og sjæl.

  Martin Zeissler.

  Der mødte 249 mennesker op, selvom Ole Kæhler fra Sønderborg nyt skrev 200 ;.D
  Men han skal roses for hans fremragende artikel dagen efter, som afspejlede hvad der skete og blev fortalt på møde

Sønderborg nyt skrev:

Nordborg: Asyl-borgermøde med bekymringer og gode forslag

Når mennesker i Nordborg er bekymrede, fordi der kommer flygtninge til byen, så skal der snakkes om det – og bekymringen om,

Omkring 200 kom til Martin Zeisslers borgermøde om asyl-lejligheder i Nordborg.

Omkring 200 kom til Martin Zeisslers borgermøde om asyl-lejligheder i Nordborg.

at et boligområde i Nordborg kan blive en såkaldt ghetto, blev manet i jorden af Ninna Svendsen, som er leder på asylcentret på kasernen.

På søndagens borgermøde i Nordborghallen, blev der snakket frygt, modvilje og muligheder for at hjælpe flygtninge. Det var en debat med nordborgensere, flygtninge og andre, der har noget på hjerte, når det handler om den flygtningestrøm, der har ramt hele Europa og dermed også Sønderborg. Og indtil nu, så er mødet i Nordborg det mest informative og det mest konstruktive af de tre, der har været holdt indenfor kommunegrænsen.

Blandt andet kom der klar svar på frygten for, at Nordborg bliver fremtidens flygtninge-ghetto.

“Asylsansøgerne kan ikke søge om at blive boende i Nordborg. Det er sådan, at Sønderborg skal huse et antal, der er bestemt på Christiansborg og dem skal kommunen så placere indenfor kommunegrænsen. Resten sendes til andre kommuner”, siger Ninna Svendsen.

Der er langt flere flygtninge end ventet, som kommer over grænsen og derfor placerer Udlændingestyrelsen dem der, hvor der er plads. Og det er der i Danbos tomme lejligheder i Nordborg. Nogle frygtede, at de bliver – og Jan Callesen fra Dansk Folkeparti ser det som et problem, at de rejser:

Sognepræst Sophie Juel havde opgaven som ordstyrer.

Sognepræst Sophie Juel havde opgaven som ordstyrer.

“Når de ikke skal blive, så tænker flygtningene ikke på at blive en del af Nordborg. De tænker på at komme videre”, siger han.

Flere nordborgensere ser en god mulighed for at sætte gang i nogle ting sammen med flygtningene, når de kommer ind i lejlighederne. Nogle ville høre, om der bliver mulighed for at kommunen lejer nogle lokaler, så der kunne laves små cafeer, hvor danskere og syrere kan mødes.

“Hvis der er nogen, der vil stille lokaler til rådighed, så siger jeg tak. Er der lokaler i boligområdet, så bruger vi dem eller også finder vi nogle i Nordborg og lejer dem”, siger Nina Svendsen. Hun ved, at syrerne gerne vil lære noget om det at begå sig her i landet og selvfølgelig vil de gerne med til fodbold og alt muligt andet.

Hvor er politikerne?

“Dengang borgmesteren samlede byrådet til en orientering om flygtninge på kasernen, sagde han, der ville komme 300. Nu er der 670 indlogeret i Sønderborg”, siger Jan Callesen. I Sønderborg har der været hele to borgermøder om flygtningene. Borgmesteren pressede selv et borgemøde ind blot en uge inden Venstre havde deres.

Integrerede flygtninge i panelet havde svar på mange bekymrede mennesker spørgsmål og masser af ros til de idé-rige nordborgensere.

Integrerede flygtninge i panelet havde svar på mange bekymrede menneskers spørgsmål og masser af ros til de idé-rige nordborgensere.

“Martin Zeissler arrangerer så et borgermøde her i Nordborg – og så vil borgmesteren ikke komme. Jeg tænker, at forklaringen måske er, at det er Nordborg”, siger Jan Callesen. Han mener, at Erik Lauritzen også er borgmester for Nord-Als og derfor burde have troppet op.

Venstre-formand Lars Romsøe Grandt ser derimod en stor fordel i, at Sønderborgs borgmester takkede nej til borger-initiativet:

“Hvis han var kommet, så havde aftenen handlet om hans mangel på informationer, om hans misinformationer og alt sådan noget med, at han ikke kommer borgerne i møde. Så jeg mener, det er godt for sagligheden i debatten, han bliver hjemme”, siger Lars Romsøe Grandt til SønderborgNyt.

Blandt tilhørerne sad Petter Astrup fra Venstre.

“Det er alligevel svagt gået, at den eneste byrådspolitiker i panelet er Jan Callesen og hans holdninger kender vi jo. Hvor er de andre byrødder, der er valgt her på Nord-Als”, spørger en deltager.

Hvordan hjælper vi?

I den første halvdel af Martin Zeisslers debatmøde, kunne de 200 deltagere stille spørgsmål til panelet, som bestod af Jan Callesen fra DF, Lars Romsøe Grandt fra Venstre Nordals, Ninna Svendsen, Asylcenter-leder. Desuden havde Martin Zeissler fået Majed, som er selvstændig med – og også Ahmad Juomma fra Sønderborg Bibliotek. De to herrer kunne fortælle om, hvordan de blev integreret, hvad der hjalp og hvad der hæmmede.

Der deltog også to asylansøgere fra centret på kasernen.

- Når mennesker mødes, kan de snakke sammen - det er mere konstruktivt end brok på facebook. lød det fra panelet.

– Når mennesker mødes, kan de snakke sammen – det er mere konstruktivt end brok på facebook. lød det fra panelet.

“Debatmøder som det her, er rigtigt godt. Det gør nemlig, at flygtninge kan møde nordborgenserne og omvendt. Så kan mange af skræmmebillederne blive snakket ned”, siger Ahmed. Han fortæller videre, at der selvfølgelig er nogle blandt flygtningene, der ikke opfører sig ordentligt. Men så gælder det om at give besked til asylcentrets kontor eller eventuelt til nogle af de andre flygtninge.

“Langt de fleste flygtninge opfører sig eksemplarisk og de vil tage fat i dem, der ikke gør”, siger Ahmed, de er ansat på biblioteket i Sønderborg. Tit handler det om kulturforskelle og så kan man bare venligt sige, at den opførsel ikke går.

“Sig det med et smil på læben. Så virker det”, siger Ahmed.

“Syrerne vil gøre alt for at få succes med at være i landet, så tal med os”, siger Ninna Svendsen. På SønderborgNyt kommer der inden længe et telefonnummer på Asylcentrets Nordborg-kontor. Det sker når Ninna Svendsen når til den linie i sit travle program. Det er sådan i hendes job, at intet forberedes.

“Vi render jo efter Udlændingestyrelsen”, siger hun. Og presset på de europæiske grænser forklarer jo tydeligt, der er travlt i styrelsen.

“Der kommer mennesker, som er på flugt fra ild og lemlæstelse. De er hårdt ramt af frygt. Tag godt imod dem og vis, at her i Danmark er der intet at frygte”, siger Majed, som har boet i Danmark i omkring 13 år og bruger sin arbejdstid i hustruens firma.

Og med de konstruktive forslag, der kom på bordet og den vægt, de blev serveret med, så kan Nordborg blive et godt afsæt for alle de flygtninge, der skal tage tilløb til deres kommende hjemkommune via en lejlighed i et boligkvarter på Nord-Als.

Der bliver masser af samvær, sportsaktiviteter, kulturudveksling og andre tiltag, som både flygtninge og nordborgensere kommer til at lære af. Der kommer fokus på ligheder, det fælles og medmenneskelighed, de ting, der gør mennesker rigere på liv.

Aftenen blev rundet af med stort bifald til panelet og et endnu større til Martin Zeissler, der trods politisk modvilje gennemførte det allerbedste af tre borgermøder med asylansøgere som overskrift.

DENNE HISTORIE FORTSÆTTES SNAREST :-D